de-unde-lucreazaa-freelancerii-1.png

Povestea Handsome Monk Coffee Victoriei, cafeneaua dezvoltată de Beatrice Leca

Povestea Handsome Monk Coffee Victoriei, cafeneaua dezvoltată de Beatrice Leca la doar 27 de ani

Înainte ca pandemia să fie anunțată și în România, am stat de vorbă cu Beatrice Leca, Owner, Handsome Monk Coffee Victoriei, una dintre cafenelele ce fac parte din rețeaua MyDesks. Handsome Monk Coffee este un loc efervescent care te atrage prin culori, desenele de pe pereți, cafeaua cu arome de tot felul și prin oameni, mereu veseli, mereu dornici să te ajute. Beatrice are 27 de ani, a deschis cafeneaua din 2017 și de atunci a devenit oficial antreprenor. Are studii în marketing și mulți ani de experiență de lucru în cafenele, tot în marketing, experiență care i-a dat mai mult curaj să pornească propria afacere. Spune că stilul de viață i s-a schimbat cu totul de când este antreprenor, acum are mai puțin timp pentru ea, dar mai mult timp pentru business, ceea ce nu-i displace deloc. Pandemia a prins-o în mijlocul planurilor de dezvoltare, voia ca anul acesta să deschidă bucătăria, să amenajeze terasa cu televizoare pentru EURO 2020, să aducă noi sortimente de cafea. Cum a început povestea Handsome Monk Coffee și cum se adaptează un antreprenor în vremea pandemiei, aflați în interviul de mai jos:

1. Cum a luat naștere Handsome Monk Coffee Victoriei?

În 2017 a apărut oportunitatea să aplic la StartUp Nation cu un proiect, având deja o experiență de peste 2 ani ca Marketing Manager pentru două lanțuri de cafenele, am considerat oportun să-mi deschid propria cafenea. După cinci luni de la depunerea dosarului pentru StartUp Nation 2017, am primit aprobarea pentru finanțare și am pornit faza de implementare. În business nu sunt singură, îl am alături de mine pe Dorin, logodincul meu, ne-am cunoscut în copilărie, iar în toamna anului trecut ne-am logodit. În momentul de față, eu mă ocup de partea logistică a cafenelei (relație furnizori, aprovizionare, recepție marfa etc.) și de contabilitate primară, iar Dorin se ocupă de partea juridica (depunere dosare autorizații, controale ale diferitelor autorități ale statului etc.) și de partea de resurse umane (motivare angajați, concedieri, angajări etc.). Pe parte de marketing, gândim strategiile și acțiunile împreună, iar, apoi, eu le implementez.

2. Cum este să fii antreprenor la 27 de ani?

Învăț câte ceva nou în fiecare zi, asta îmi prinde bine pentru că în general mă plafonez repede. Până acum cea mai grea parte mi s-a părut cea legată de angajați, mă așteptam să întâlnesc mai repede oameni ancorați în realitate și să le placă mai mult domeniul, cu toate astea avem și angajați buni care sunt alături de noi de când am deschis locația, de acum doi ani. O altă provocare este cea legată de taxe și impozite, pentru că nimeni nu pregătește antreprenorii cu o listă de lucruri pe care trebuie să le faci la începutul unui business. Următoarea pe lista provocărilor mi se pare motivația ta ca antreprenor. Apar multe probleme pe parcurs, iar dacă nu ai susținere și suficientă încredere în ideea ta, poți ușor să renunți. Eu am parte de sprijinul părinților și al prietenilor.

3. S-a schimbat ceva la tine de când ești antreprenor?

Când eram angajată timpul meu era împărțit între muncă și distracție, acum, ca antreprenor muncesc și mă mai odihnesc când apuc. Sunt dispusă ca anii următori să-i dedic muncii, iar mai încolo o să am timp de vacanțe și distracție.

4. De unde numele Handsome Monk Coffee?

Handsome Monk este un nume inspirat din legenda cafelei, cafeaua a fost descoperită de câțiva călugări ce se plimbau pe câmp și au observat că anumite oi, care consumau o plantă cu bobițe roșii sunt mult mai energice. Pentru că ei aveau nevoie să stea trezi noaptea pentru rugăciune, s-au decis să fiarbă boabele roșii, care erau de fapt de cafea.

5. Ce faceți în această perioadă de criză? Ați închis, oamenii au fost trimiși în șomaj?

Din păcate, începând cu data de 17 martie 2020, a trebuit să închidem cafeneaua. Decizia a fost luata înainte de a fi formulata Ordonanța de urgență care ne suspenda activitatea, întrucât în perioada 11-17 martie vânzările noastre deja sufereau o scădere de peste 70%. Am încercat să ne axam doar pe comenzile online, însă acestea nu funcționau cum ne doream și eram în situația în care mai mult cheltuiam decât produceam. Angajații au fost trimiși în șomaj tehnic.

6. Cum vă pot clienții ajuta în această perioadă?

Doar prin sprijin moral. Traversam o perioadă extrem de dificilă, în care ne încearcă sentimente de frustrare, deoarece suntem neputincioși, iar ajutoarele din partea Statului Roman întârzie să apară. Ne-a fost suspendată activitatea, însă cheltuielile merg înainte și nu știm ce putem face. Așteptăm să obținem Certificatul de Situație de Urgență, de fapt, să putem aplica pentru obținerea acestuia, întrucât nu s-a publicat nici până acum procedura.

Urmărește Handsome Monk Coffee Victoriei pe Facebook și află mai departe cum îi poți ajuta să treacă mai ușor peste această perioadă.