RS.png

Givers Coffee House - afacerea deschisă de Raul după 15 ani de corporație

Doar zece pași am făcut pe scări și am ajuns la ușa Givers Coffee House. Este ora 10.00 dimineața și Raul se află deja în bar pregătind primele cafele. O melodie funky se aude din boxe și asta ne face să-l felicităm pentru muzica bună, ne mulțumește zâmbind în timp ce pregătește laptele pentru flat white. Ne spune că flat white-ul este băutura vedetă de la Givers Coffee House, este servită într-un pahar diferit pentru că și temperatura este mai mare decât la restul cafelelor. Suntem de zece minute în cafenea, îl vedem pentru prima dată pe Raul Stadler și deja ne simțim de-ai locului, ca și cum am fi venit aici multe dimineți la rând, iar Raul ne-ar fi așteptat de fiecare dată.


Givers Coffee House este cea mai nouă cafenea intrată în rețeaua MyDesks. Raul a deschis spațiul în august 2019, dar crede că a asta a fost prima lui greșeală de business: “Să deschizi o cafenea în august când vremea caldă aproape trece nu este deloc indicat. Pentru că vine iarna și ai de două ori mai mari cheltuielile decât veniturile. Mie așa mi s-a întâmplat, dar am adus bani de acasă”. Poate că ar mai fi întârziat puțin deschiderea, dar de șase luni ținea în șifonier un espressor în valoare de 4000 de euro primit cadou de la soția sa. Raul este un tânăr antreprenor care iubește cafeaua și vrea să adune în jurul ei o comunitate de oameni creativi, studenți și freelanceri. Vrea să ofere comunității un spațiu pentru evenimente, dar și un loc în care poți  învăța mai multe despre cafeaua bună. Te invităm să-l cunoști pe Raul și să afli cum este să construiești un business bazat pe iubirea oamenilor pentru cafea și conversații.1. Cum și de ce ai pornit business-ul Givers Coffee House?

Acum șapte ani am descoperit ce înseamnă o cafea de specialitate. Băusem prima mea cafea la Origo, pe vremea aia nu erau așa multe cafenele de specialitate. Cochetam cu ideea să am un business, dar nu știam sigur în ce domeniu. După ce am simțit gustul cafelei, am știut, am spus gata, asta o să fac. În 2018 am primit un espressor cadou de la soția mea și după șase luni am spus că este păcat de el, ar fi cazul să-l scot și să-l folosesc în locație. Interviul ne este întrerupt de un mulțumesc rostit apăsat. Întoarcem amândoi capul și observăm o doamnă cochetă cu un zâmbet care îi cuprinde toată fața. Simte nevoia să-i aprecieze munca lui Raul și să-i ceară un număr de telefon pentru viitoare rezervări. Raul îl oferă cu drag și așa îmi dau seama că atitudinea lui amabilă mă face să mă simt de parcă sunt în vacanță, într-un orășel din Italia în care patronul abia așteaptă să-ți dea spre degustare jumătate din produsele expuse doar pentru a mai sta puțin la vorbă și a-i valida calitatea produselor.

2. Cum ai ales numele cafenelei?

Inițial trebuia să se numească Maxim Coffee Shop, precum fiul meu, dar nu ne-a lăsat OSIM. Apoi m-am gândit că eu vreau să ofer ceva înapoi comunității, să las oamenii să descopere lucruri mai multe despre cafea, să facem seri creative, workshop-uri, să construim o comunitate. Pentru asta avem și spațiu expozițional, care ne dă posibilitatea să ținem workshop-uri, cursuri, evenimente.

3. Cum de nu ai angajați momentan?

Am avut o angajată, dar nu a funcționat cum trebuie. Ea avea așteptări foarte mari de creștere, însă, când ești un strat-up lucrurile funcționează mai greu. Și în plus, este oproblemă acută a personalității umane. Îmi este greu să găsesc oameni chiar pasionați de cafea și conversație, sunt mulți tineri care au plecat din țară, iar cei care au rămas aici nu vin neapărat din pasiune, ci doar ca un pas înainte de facultate sau după.

4. Ce ai făcut înainte de a-ți deschide cafeneaua?

Am lucrat în corporație timp de 15 ani, de la strategie la vânzare, am trecut prin mai multe departamente. Nu reneg domeniul corporativ, pentru că ce am învățat acolo sigur nu aș fi învățat nicăieri.

5. Cum se simte trecerea de la corporație la antreprenoriat?

Este extrem de greu. Mai ales atunci când aduci bani de acasă și se poate întâmpla și luni de zile la rând. Chiar dacă în corporație ți se părea că nu se mai terminau task-urile și proiectele, măcar lunar venea salariul. În corporație mă frustra că nu sunt eu cel care iau decizii, acum antreprenoriatul îmi oferă ocazia să iau deciziile pe care le vreau.

6. Care sunt planurile de viitor?

Vreau să mă extind în alte puncte de lucru cu trafic foarte mare, vreau să îmi refinanțez investiția. Ca să-mi deschid afacerea am primit 40.000 de euro printr-un program de start-up derulat de Raiffeisen Bank, dar oricum am mai adus bani de acasă. Acum sunt într-o discuție cu un investitor, care  are nevoie de cafea de specialitate și knowledge.

7. Cum te motivezi să ții afacerea deschisă?

De patru ori pe zi îmi vine în gând să închid afacerea, dar continui din pasiune pentru cafea și poveștile oamenilor. În fiecare zi este altă poveste. Raul are 37 de ani și este antreprenor de mai puțin de un an. Pasiunea lui pentru cafea și pentru fiecare detaliu în parte te face să revii la Givers Coffee House, fie doar să bei un cappuccino și să citești sau chiar să lucrezi. Prin abonamentul MyDesks, primești garantat o masă rezervată, un cappuccino, apă nelimitat și o felie de banana bread, care nouă ni s-a părut absolut delicioasă.

Ne vedem la Givers Coffee House?